Swam-stenen doen stationsbuurt in Lille bruisen

Een kwarteeuw geleden kreeg de Noord-Franse metropool Lille een eigen TGV-halte: Lille Europe. Rond dat legendarische station groeide organisch een nieuw zakendistrict. Euralille is goed voor 140.000 vierkante meter woon- en kantoorruimte, inclusief 120 shops. 25 jaar nadat de eerste TGV in Lille stopte, ging de ontwikkeling een volgende fase in, met de opening van het Swam-complex. Dat complex beschikt over een hotel met 112 kamers, 2 restaurants en 6.000 vierkante meter kantoor- en winkelruimte. Salomé Keller (architecte van De Alzua+ in Lille) gaf deze stadsvernieuwing in de stationsbuurt kleur met de stenen van Nelissen Steenfabrieken.

De naam ‘Swam’ is het resultaat van een schalks woordspelletje. Het verwijst namelijk naar wat je hoort als iemand ‘Souham’ uitspreekt – een voormalig militair bolwerk pal tegenover het winkelcentrum Euralille. Als nieuw stadsdeel is Swam onderdeel van het veel grotere ‘Euralille 3000’-project. Daarmee wil Lille zich als derde grootste zakencentrum van Frankrijk consolideren en tegelijk het Euralille-hart gezelliger maken.

Bewust gezocht naar extra beleving

Volgens Salomé Keller was er nood aan een make-over: “Euralille worstelde met een aantal lacunes. De belangrijkste? Er was geen enkele vorm van wonen, laat staan van uitgaansleven. Als nieuw stadskwartier zorgt Swam ook ‘s avonds en in het weekend voor beleving en gezelligheid. Dat maakt het veel aantrekkelijker om hier een stapje in de wereld te zetten.”

Smaakt naar meer

“Binnen Swam krijgt het ‘Mama Shelter’-hotel een prominente rol”, vertelt Keller. “Het gastronomische restaurant legt met haar innovatieve en ongebruikelijke concept bovendien een nieuwe maatstaf aan. Vanuit het twee verdiepingen tellende klasserestaurant op het dak krijg je een prachtig panorama over Lille en het Park Matisse, de grootste groene long van Euralille. Via een steil oplopende promenade rond de site loop je zo naar de winkels, kantoren en het andere restaurant.”

“ Swam bewijst dat je een stadskwartier kan heruitvinden met respect voor erfgoed ”

Specifiek shoppen in historische setting

“De bouwheer wilde van de shops echte nichewinkels maken: conceptstores in decoratie, design en wonen”, beklemtoont de architecte. “Dat spreekt tot de verbeelding, net zoals de historische plek waarop Swam is gebouwd: de resten van de oude stadswallen en van de versterkte vesting Saint-Maurice zijn respectvol verwerkt in het totaalconcept. Ze vormen een intrigerend contrast met de moderne architectuurparels van het ‘Mama Shelter’-hotel en het winkel-werk-complex.”

Oud en nieuw versterken elkaar

Voor Keller is Swam het bewijs dat je een stadskwartier kan heruitvinden met respect voor historisch erfgoed: “De grootste uitdaging? De kazerne combineren met moderne gebouwen van glas, staal en bakstenen. Maar dankzij moderne toepassingen gaven we de traditionele baksteen een moderne look. Nelissen ontwikkelde speciaal voor ons project een roodbruine steen. Die verwerkten we onder andere als ‘moucharabieh de briques’ in de parking-façade. Door die claustraachtige bouwtechniek ontstaan esthetische openingen in de muur, die ventilatie garanderen. De combinatie van die iconische gebouwen geeft Euralille – en meteen ook de rest van Lille – een nieuwe skyline.”

details

LOCATIE
LILLE

 

ARCHITECT
SALOME KELLER