UV-bestendige stenen veroveren het zonnige Midden-Oosten

Elk jaar is Dubai – in de Verenigde Arabische Emiraten – vier dagen lang het mekka van de bouwsector. Zo’n 80.000 bouwprofessionals stromen uit alle hoeken van de wereld samen voor ‘The Big 5’, de grootste bouwbeurs in het Midden-Oosten. Tussen de meer dan 3.000 exposanten is Nelissen de enige Belgische baksteenfabrikant. Waarom vallen de bakstenen van Nelissen in de smaak? En hoe verlopen de contacten op het Arabische schiereiland? Jeroen Bartels, Exportmanager van Nelissen, klapt uit de biecht.

“‘The Big 5’ is een venster op de wereld”, zegt Jeroen Bartels. “Je ontmoet er mensen uit alle windstreken en culturen. Het ene moment leg je aan een Noor uit welk gamma van bakstenen we aanbieden, het andere moment ben je aan de praat met een importeur uit Koeweit.”

 

Dubai staat op veel domeinen gekend als een waardevolle hub, niet in het minst voor de bouw. “Het emiraat is vlot bereikbaar vanuit de rest van de wereld”, weet Jeroen. “Wij hebben bijvoorbeeld geen visum nodig om binnen te komen. Als uitvalsbasis naar andere landen in het Midden- en zelfs Verre Oosten is het een ideale plek om nieuwe importeurs te vinden. Bovendien hebben we Dubai nodig om die nichemarkt uit te breiden. Daarin zijn onze contacten met architecten en bouwpromotoren erg belangrijk”.

Baksteenmozaïeken

In het Midden-Oosten spelen bepaalde eigenschappen van de stenen een belangrijkere rol dan elders, vertelt Jeroen: “Met name de belasting van UV-stralen. Onze stenen verbleken niet door de zon, wat in die regio’s natuurlijk een groot voordeel is.”

 

Daarnaast springen Arabieren graag creatief om met bakstenen. “In deze regio gebruikt men bakstenen vaker om het interieur op te smukken. Steenstrippen zijn er bijvoorbeeld helemaal ingeburgerd. Ze zagen die in kleinere stukken om muurmozaïeken te leggen. Bakstenen voor buitengevels zijn dan weer minder populair. Om huizen een meer mediterrane uitstraling te geven, wordt er veelal gekozen voor bepleisterde gevels.”

Eigen manier van zaken doen

De zakenwereld in het Midden-Oosten kent zijn eigen regels en gewoontes, vertelt Jeroen: “Mensen nemen er veel meer tijd om een deal te sluiten en onderhandelen intens. Maar als je je deze gebruiken eigen maakt, is het prettig zaken doen. Politiek en geloof spelen geen rol bij het zakendoen. Maar je houdt er natuurlijk wel rekening mee. Met een importeur die als moslim zijn geloof strikt volgt, drink je samen een thee of koffie. En met iemand die minder praktiserend is, nip je al eens van een wijntje of drink je een frisse pint.”

“ In het Midden-Oosten springen ze erg creatief met bakstenen om ”

Wederzijds respect

Nelissen geniet in het Midden-Oosten groot respect. Het feit dat het familiebedrijf al 100 jaar bestaat, maakt indruk. Dat respect is wederzijds. Zo blijkt uit de manier waarop Nelissen de bakstenen transporteert naar de regio: “Als je 7.000 kilometer van huis bakstenen levert, gaat er extra zorg uit naar het transport. De stenen worden met zeecontainers op schepen naar het MiddenOosten gevaren. Na zes weken komen ze aan op hun bestemming. De transportkosten, goed voor 1.500 euro per vracht, nemen we voor onze rekening”.