De vierde generatie: van Brick Academy naar fabriek van de toekomst

De jaren ’80 en ’90 waren een springplank voor Nelissen Steenfabrieken: de toekomstgerichte tweede en derde generatie durfde investeren in extra productiecapaciteit. Een modern machinepark is uiteraard belangrijk. Maar de mensen op de werkvloer zijn nog belangrijker. Dat besef lag aan de basis van de oprichting van de Brick Academy, een opleidingscentrum dat het levenslicht zag onder impuls van de vierde generatie.

Dit kennis- en opleidingscentrum is uniek in de Belgische baksteenbranche, weet Burt Nelissen: “In de Brick Academy kunnen onze 180 medewerkers zich blijven (her)scholen. Want mensen willen tegenwoordig verschillende taken uitoefenen tijdens hun carrière. Zo houden ze hun loopbaan boeiend én krijgen ze de kans om door te groeien.”

 

Een kans die de medewerkers met beide handen grijpen: “Omdat medewerkers meerdere machines leren bedienen, blijft de werkgoesting op punt. Daardoor hebben we een personeelsverloop van amper twee tot drie procent. Tegelijk geeft het ons de mogelijkheid om teams flexibeler in te zetten.”

Opleidingscentrum én museum

In de Brick Academy vind je ook een museum over de 100-jarige geschiedenis van Nelissen Steenfabrieken. Voor Burt Nelissen is de gestage productiegroei daarin de rode draad: “Vanaf begin 2000 gaat het snel – van 150 naar 185 miljoen stenen per jaar. Dat is de verdienste van de derde generatie. Zij vernieuwden het productieproces, breidden de export uit, professionaliseerden de marketing en … lieten een hypermodern hoofdkantoor bouwen.”

“ Steenfabriek van de toekomst is milieuvriendelijk en energieneutraal ”

De groei bijbenen

Toen de vierde generatie aan zet kwam, verschoof de focus in eerste instantie naar de efficiëntie van de productie. “Door de enorme vraag konden we ons geen storingen permitteren. Daarom verplaatsten we de stroomkasten naar een stofvrije plek. We stemden de kwaliteit van de bakstenen ook beter af op de eisen van architecten en aannemers. Tegelijk verbeterden we de omsteltijden. Vroeger duurde het een halve dag om een andere steen te produceren. Nu is dat amper 30 minuten. Zo kunnen we meerdere keren per dag een andere brik maken.”

Fabriek van de toekomst

Zodra de productie op punt stond, wendde Nelissen de blik terug richting toekomst: “Naast de bestaande site in Kesselt ligt 19 hectare landbouwgrond, die een nieuwe bestemming krijgt als industriezone. Hier plannen we de steenfabriek van de toekomst: we voorzien extra productiecapaciteit, maar doen dat op een milieuvriendelijke en energieneutrale manier.”

 

Als voorzitter van de Belgische Baksteenfederatie volgt Burt de industriële plannen van de overheden met argusogen. Dat – gecombineerd met de kennis van de bouwtrends – helpt om altijd twee stappen vooruit te denken: ”De fabriek van de toekomst zal amper afval produceren. We hanteren de principes van de circulaire economie, door grondstoffen maximaal te hergebruiken. En de stroom die we nodig hebben, wekken we voor 100 procent zelf op. Door energie uit warmte te halen, stoten we aanzienlijk minder CO2 uit.”