Duurzaam provinciehuis symboliseert een Limburgs dorp op mensenmaat
Zou je over het Provinciehuis in Hasselt kunnen zweven, dan zie je meteen de symboliek in de vormgeving. Vanuit vogelperspectief lijkt het imposante gebouw wel een aaneenschakeling van kleinschalige huizen, inclusief binnenkoer. Een bewuste keuze van Michel Jaspers (86), al 62 jaar architect, zo blijkt: “Zo ligt de klemtoon meteen op ‘huis’. Tegelijk krijgt het gebouw daarmee het karakter en het uitzicht van een typisch Limburgs dorp.” En in dat concept spelen de bakstenen van Nelissen Steenfabrieken een belangrijke rol.
De Limburgse gastvrijheid is genoegzaam bekend. Limburgers gaan gemoedelijk en hartelijk met elkaar om. “Die omgang wilde ik vatten in het ontwerp”, vertelt Michel Jaspers. “Daarin draait alles rond de structuur en de ziel van een dorp. De centrale gang lijkt een brede, overdekte straat met aan weerskanten burelen. In het midden vind je een glazen serre met cafetaria. Kortom, het is net een dorp waar mensen naartoe komen om elkaar te ontmoeten. En dat maakt het voor de ambtenaren tot een warme, gezellige en huiselijke werkplek.”
Eigenheid en volksaard
Naast de typische dorpsvorm liet Jaspers zich inspireren door de Limburgse volksaard: “Omdat ik hier jarenlang heb gewoond en gewerkt, ken ik de Limburgers en hun gewoontes. Limburgers ontvangen de mensen met open armen. Ze zijn een gemoedelijk, gezellig en vriendelijk volk dat altijd klaarstaat voor een plezante babbel.”
De bakstenen van Nelissen vertalen die Limburgse identiteit en karaktertrekken. “Voor het Provinciehuis koos ik bewust voor bakstenen gemaakt van löss-leem – een typisch Limburgs product”, merkt Jaspers op. “In overleg met Nelissen bepaalden we de unieke kleur. Het mocht geen donker gebouw worden. Daarom gingen we voor een genuanceerde, okergele steen: de olympia. Die past mooi bij de blauwe steen uit het Luikse Vinalmont. De combinatie tussen dat okergeel en blauwgrijs vormt de grammatica die het Provinciehuis rust doet uitstralen.”
“ De combinatie van Limburgse baksteen en Luikse natuursteen geeft het Provinciehuis een warme en vertrouwde uitstraling ”
Duurzaam ontwerp
“Bakstenen zijn warme en energiezuinige materialen. Dankzij de extra muurisolatie is het Provinciehuis een duurzaam gebouw”, legt Jaspers uit. “De buitengevels en de binnenmuren bestaan uit grote partijen gemetselde baksteen. Maar dankzij de lichtstraten en de glaspartijen valt er natuurlijk licht binnen. Dat vergroot het welbehagen voor iedereen in het gebouw.”
Gebouwd voor de toekomst
Tijden veranderen. Daar hield Jaspers rekening mee in zijn ontwerp: “De ‘durabiliteit’ van mijn ontwerp is een ecologische meerwaarde. Want je kan het gebouw vrij eenvoudig een nieuwe bestemming geven. Stel bijvoorbeeld dat de provincie als bestuursniveau verdwijnt. Dan kan je de kantoren vrij makkelijk omturnen tot klaslokalen, studentenkoten of kamers voor bejaarden. Dat het ‘huis van Limburg’ nu al laagdrempelig en dus toegankelijk is, kan alleen maar helpen om iedereen te overtuigen binnen te stappen – nu en in de toekomst.”
details
LOCATIE
HASSELT
ARCHITECT
PEETERS & GIELEN DELHAIZE & JASPERS