Mediahuis is ‘hot news’ dankzij handgevormde gevelstenen

In 2019 maakten de iconische gebouwen van de Concentra-uitgeverij, -drukkerij plaats voor een nieuw vlaggenschip: het Mediahuis. Daarin is – naast de redactie van Het Belang van Limburg – nu ook plaats voor TVL, de regionale Limburgse televisiezender. Het gebouw krijgt extra cachet door het kleurenpalet van de handgevormde stenen die Nelissen speciaal voor dit project ontwikkelde. Geert De Clerck van eld architecten vertelt graag over de geboorte en de kracht van die steen.

“Waarom we voor Nelissen kozen? Omdat ze actief met ons wilden meedenken over een unieke steen”, vertelt Geert De Clerck. “Daarin hebben we de wensen van de bouwheer gecombineerd met onze ideeën over de structuur en de kleuren. Want de combinatie van al die parameters zat nog niet in het Nelissen-gamma.”

Nelissen 100 jaar

Proefmuurtjes bouwen

“Andere steenfabrieken stellen hun stenengamma voor en daar moet je het vaak mee doen”, geeft de projectarchitect aan. “Bij Nelissen heb je veel meer keuzevrijheid. We bouwden zelfs proefmuurtjes met verschillende stenen. Net zolang tot we de baksteenvorm en kleuren vonden die pasten bij onze smaak en ons gevoel. Je kan wel praten over het mixen van kleisoorten of het met de hand bezanden van stenen, maar op zo’n moment ervaar je de kennis echt aan den lijve.”

Niet extravagant

“Oorspronkelijk wilden we voor een felrode steen gaan”, herinnert De Clerck zich. “Maar die felle kleur viel niet in de smaak bij mevrouw Baert, de vroegere eigenares van Concentra. In overleg met haar werd het een grijze steen, met donkerbruine en paarse tinten. Die kleurencombinatie is ideaal om het Mediahuis een opvallend uiterlijk mee te geven, zonder dat de kleur een overdreven extravagante indruk nalaat. De steen verheft het gebouw boven het voorspelbare en het modale.”

Nelissen 100 jaar

“ De steen van het Mediahuis combineert de wensen van de bouwheer met de ideeën van de architect: zo ontstond een nieuwe kleurencombinatie”

Modern met historische roots

“Omdat het moderne gebouw in het rijke verleden is verankerd, heeft het een signaalfunctie naar de omgeving”, licht De Clerck toe. “De gelede architectuur overstijgt het alledaagse dankzij de verspringingen en verdraaiingen in de gevel. Door te spelen met de volumes voorkom je dat je het gevoel krijgt naar gestapelde dozen te kijken. De hedendaagse bouwstijl – met de traditionele materialen – knipoogt naar het oude gebouw door de horizontale betonbanden, het kleurenpalet en de lichte architectuur. Daarmee is het Mediahuis een speels en dynamisch huis.”

Het neusje van de zalm

Naast dynamisch is het mediahuis ook energievriendelijk, volgens De Clerck: “Het is niet volledig passief, maar een bijna energieneutraal gebouw. De schil rond het gebouw zorgt voor extra energiebesparing. In de winter houden dikke betonvloeren de warmte vast, terwijl ze in de zomer net voor welkome afkoeling zorgen. Op het dak liggen zonnepanelen én staan er – net zoals in de kelder – warmtepompen. De waardevolle eiken in de oorspronkelijke tuin hebben we zoveel mogelijk behouden. Van de gekapte exemplaren lieten we vergadertafels en zitelementen maken. Zo blijven de bomen toch nog aanwezig op de nieuwe site.”

details

LOCATIE
HASSELT

 

ARCHITECT

ELD