Baksteenvariatie in de veiligste woonplaats van het land

Casteau (bij Mons) vormt de thuisbasis van het militair hoofdkwartier van de NAVO. Over een periode van zes jaar verrijst hier een nieuw dorp voor 2.000 officieren en hun gezinsleden, afkomstig uit 29 landen. Na een volledige tabula rasa telt Shape Village uiteindelijk 300 woningen en 300 appartementen. Samen vormen ze de veiligste woonplaats van het land. Dankzij de gevarieerde ontwerpen van architectenbureau DSS+, Atelier MA+P, Axi(h)ome en Archiwind krijg je een aangename variantie in een groene, landelijke omgeving. De Nelissen-bakstenen geven het dorp een kleurrijke en originele uitstraling.

De architecten duiden de gedurfde baksteenkeuze: “Daarmee maken we een statement naar de buitenwereld. De stenen zijn onze nationale trots. Want iedere Belg is met een spreekwoordelijke baksteen in de maag geboren, toch? Als je dan kiest voor een steen van bij ons, zet je ons Belgisch kunnen op de kaart. Want met het dorp trakteren we bewoners uit 29 landen op moderne architectuur, met bakstenen die harmonieus variëren in vorm en kleur.”

Spelen met bakstenen en kleuren

De tijd dat je militairen met hun kroost in een grauwe, troosteloze kazerne huisvest, is voorbij. “In het nieuwe dorp is er niet één huis of flat dat op een ander lijkt”, vervolgen ze. “We creëren een aangename, warme en landelijke omgeving die iedereen uit de multiculturele militaire gemeenschap samenbrengt. De diversiteit in bouwstijl en bakstenen breekt helemaal met het verouderde idee van stereotiepe kazernes.”

Tussen licht en donker

“In het ontwerp spelen twee Nelissen stenen de hoofdrol,” vertellen de architecten. “De carma combineert zwart met grijs en de borlo heeft een lichtbruine grondkleur met beige en witachtige accenten. Het zijn warme stenen die via de buitengevels voor een verrassend spel tussen licht en donker zorgen. Als briques saillantes springen ze zelfs letterlijk uit de gevels. En via claustra’s kan er natuurlijk licht door de achtergevel binnenvallen. Dat spel van vormen en kleuren zorgt voor een levendige en aangename woonomgeving.”

“ De diversiteit in bouwstijl en bakstenen breekt totaal met het verouderde idee van stereotiepe kazernes ”

Een open campus

“Door het groen te laten primeren, staat het welzijn van de militairen en hun gezinnen voorop”, leggen ze uit. “Bij elk huis staan verschillende bomen. En door de open gazons lopen fiets- of voetpaden voor de zachte mobiliteit. In de landelijke omgeving mogen wel auto’s komen, zolang ze niet sneller dan 20 kilometer per uur rijden. Het dorp is zo open mogelijk: dus mét kronkelende, smalle paden tussen de vrijstaande woningen en zonder condominiumachtige poorten of omheiningen.”

details

LOCATIE
SHAPE, MONS

 

ARCHITECT
ARCHITECTENBUREAU DSS+ ATELIER MA+P
AXI(H)OME
ARCHIWIND