환영하다, Welkom op Jeju, oftewel het Quelpaardseiland
Ongerepte natuur, een paar leuke steden en de grootste berg van Korea: je vindt het allemaal op Jeju Island.
Dit eiland is ontstaan door vulkaanuitbarstingen van de vulkaan Hallasan, met zijn 1950 meter meteen ook de grootste berg van Zuid-Korea. Maar geen zorgen, de beklimming ervan is goed te doen. Zelfs de oudere bewoners van het eiland wagen zich nog regelmatig aan de klim.
Jeju eiland was al bewoond voordat de Westerse jaartelling begon. Meer dan 2000 jaar later – sinds 2007 – prijkt het hele eiland op de Werelderfgoedlijst van Unesco! Niet verbazend, als je al het moois ziet in het Hallasan National Park. Bovendien moeten de stranden van dit eiland niet onderdoen voor de Insta-famous stranden van bijvoorbeeld Boracay of Tulum. Hamdeok beach is een geweldige plek om tot rust te komen. En als je op zoek bent naar avontuur, zijn de lavagrotten echt iets voor jou.
steden
De hoofdstad van Jeju is de gelijknamige stad Jeju (Koreaans: Jejusi (제주시, 濟州市)). Deze stad ligt op het noordelijke deel van het eiland en is met 338.000 inwoners de grootste stad van het eiland. De tweede stad, Seogwipo, omvat het zuidelijke deel van het eiland. Seogwipo is in 2006 ontstaan uit het samenvoegen van het oorspronkelijk Seogwipo, Kujwa en Taejong.
Natuurlijk
Jeju is een vulkanisch eiland en is in zijn geheel gevormd door vulkanische erupties van honderden miljoenen jaren geleden. Het bestaat grotendeels uit basalt en andere stollingsgesteentes. De hoogste berg op het eiland is de uitgedoofde vulkaan Hallasan. Met 1950 meter is deze berg de hoogste van het eiland en van heel Zuid-Korea.
Maatschappij en cultuur
Vanwege de relatieve isolatie van het eiland heeft de cultuur en taal van Jeju zich onafhankelijk ontwikkeld van die van het vasteland. Er zijn talloze lokale legendes over het eiland en waarschijnlijk het meest in het oog springend is de zogenaamde dol hareubang (Stenen grootvader) die uit blokken lava worden gehouwen.
Een ander aspect waarmee de cultuur op Jeju zich onderscheidt is de familiestructuur waarbij de vrouw aan het hoofd van de familie staat. Het matriarchaat komt vooral voor op de eilanden Udo en Mara, maar komt ook in de rest van de provincie voor. Het beste voorbeeld van deze familiestructuur kan waarschijnlijk toe worden geschreven aan de haenyeo (“zeevrouwen”), die vaak het hoofd van de familie waren omdat zij voor de inkomsten zorgden. Deze vrouwen duiken het gehele jaar door, zonder speciale uitrusting, op zoek naar allerlei schelp- en schaaldieren.
De laatste jaren is het aantal actieve haenyo sterk gedaald.
Wist je dat ...
Wist je dat ...
Geschiedenis
Jeju kent een lange geschiedenis en werd al voor het begin van de westerse jaartelling bewoond. Door de eeuwen heen maakte het deel uit van verschillende rijken en werd het betwist tussen Korea en Japan.
Door zijn geïsoleerde ligging heeft het eiland heel andere ontwikkelingen meegemaakt dan het vasteland van Korea. Dit wordt getoond in de andere gebruiken en gewoonten, de andere religieuze gewoonten en het sterk afwijkende dialect van het eiland, dat veel meer oude vormen uit de Koreaanse taal heeft gehandhaafd.
Door zijn isolatie van het vasteland werd Jeju een oord waar bannelingen en ongewenste personen naartoe werden gestuurd. Pas aan het einde van de 19e / begin 20e eeuw kwam er een regelmatige verbinding met het vasteland tot stand.
Door al deze omstandigheden werden en worden bewoners van dit eiland en de omliggende eilanden erg gediscrimineerd en komt tot in de 21e eeuw de geschiedenis van de eilanden nauwelijks aan bod in de Zuid-Koreaanse geschiedenisboeken.