Marhaba! Welkom in Dubai, waar alles mogelijk is

Wat ooit als een klein vissersdorpje begon, is nu een van de grootste metropolen van de wereld. Dubai is één van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Er wonen in totaal bijna 200 nationaliteiten, van verschillende etniciteit en geloof.

Dubai biedt een onvergetelijke ervaring aan zijn bezoekers. Of het nu aan de oever van de Dubai Creek is of bovenop de Burj Khalifa (het hoogste gebouw ter wereld): de regio ademt mogelijkheden en innovatie uit. Ook de kustlijn, woestijn en skyline zijn ongeëvenaard.

Zeven zalige buurten

Dubai heeft meerdere trekpleisters. In de 7 buurten is er voor ieder wat wils:

  • In het centrum van Dubai kan je naar hartenlust shoppen, terwijl je geniet van iconische bezienswaardigheden en promenades.
  • Als je van strand houdt, haal je je hart best op bij Jumeira. Hier kuier je over de stranden, op zoek naar de beste restaurants.
  • Vanop het strand van Jumeira kijk je uit over het Palmeiland (de Palm Jumeira). Iedereen kent het iconische eiland wel, gemaakt door mensen in de vorm van een palmboom. Hier kan je terecht voor watersport, aquaria, pretparken … en natuurlijk boetieks.
  • In de oude buurt Deira barst het dan weer van de cultuur en historie. De allerleukste souks vind je ongetwijfeld hier.
  • Als je echt de geschiedenisboeken in wil lopen, zak je best naar Bur Dubai af. Terwijl je de authentieke vissers aan het werk ziet, merk je hoe Dubai ooit is ontstaan.
  • Ben je toch meer voor hippe koffietentjes, kunsttentoonstellingen en wat industrieel getinte architectuur? Dan is Al Quoz de beste buurt om te verkennen.
  • Tot slot kan je in Al Barsha terecht voor bakken vol avontuur. Een voormiddagje indoor skiën, gevolgd door karting? Designer winkels en lekker eten? Het kan hier allemaal.

Wist je dat ...

Dubai zo’n 300 dagen zon per jaar heeft? De temperaturen lopen in de zomer zelfs op tot zo’n 45 graden.

Wist je dat ...

Het nationale dier van de Verenigde Arabische Emiraten de Arabische Onyx is?

Geschiedenis van Dubai

Dubai heeft een vrij korte historie. Pas in de 18e eeuw is het een echte nederzetting geworden. In 1830 nam de Bani Yas stam, onder leiding van de Al Maktoum familie, de macht in Dubai over van de Britten. Het gebied van de Dubai Creek werd toen ingezet als natuurlijke haven. En zo begon het verhaal, van vissershaven tot handelshaven en commercieel centrum. Hierdoor bloeide de souk in Deira ook open, met honderden handelaars die hun waren hier uitstalden.

 

In de periode die volgde, woedden heel wat recessies en oorlogen in de wereld. Met alle gevolgen van dien voor de wereldeconomie … en de ontwikkeling van Dubai. Pas in 1966, met de ontdekking van olie, begon de indrukwekkende groei van de Verenigde Arabische Emiraten écht. De olieinkomsten werden vooral geïnvesteerd in toerisme en handel, om een toekomst na deze eindige inkomstenbron te verzekeren.

 

In 1971 verlieten de Britten Dubai en werden de Verenigde Arabische Emiraten gesticht. Dit feit wordt nog altijd jaarlijks gevierd, tijdens National Day. En de groei? Die is sindsdien nooit meer gestopt.