Stenen en metselwerk geven Maastrichts vakantiepark historische allure
Dousberg ligt aan de rand van Maastricht: waar ooit een traditionele camping stond, pronkt nu het vakantiepark van de toekomst. Dormio Resort Maastricht biedt voor iedere gast een specifiek verblijf. Dat gaat van een wellness-, kids- of luxewoning, over een appartement tot een kamer in het viersterrenhotel. Die liggen gezellig naast elkaar, zoals in een traditioneel dorp. Daarrond strekt een golfterrein zich uit tot over de Belgische grens. Om de juiste sfeer te creëren vond Hayke Zweede van RECREATIEarchitectuur uit Arnhem een luisterend oor bij Marco Timmermans, Sales Director Nederland van Nelissen Steenfabrieken. De twee kompanen mixten bestaande en nieuwe steenkleuren tot een opvallend eindresultaat.
Centraal in het resort ligt een plein met een restaurant, bar, supermarkt en foodcourt. Zweede liet zich inspireren door de sfeer van een Limburgs dorp en van de Maastrichtse binnenstad: “Die roepen we op via de bouwstijl en het kleurenpalet van de verschillende Nelissenstenen.”
“De kleurenmix bepaalt de sfeer”
“We kozen voor lokale, robuuste stenen met warme kleuren”, vertelt Zweede. “Die geven elke wijk in het resort een eigen sfeer. De vakantiehuizen kregen aardse kleuren, want bruin-gelige tinten passen bij de natuurlijke omgeving. Ze hebben een zachter karakter dan de stenen van het hotel. Dat creëert de juiste dynamiek en sfeer tussen de gebouwen.”
Als een verweerde Donjon
“De beleving staat centraal”, gaat de lead architect verder. “Daarom heeft het hotel het uitzicht van een Donjon. Vanop een afstand ziet het eruit als een robuust en zwaar gebouw. Maar sluip je dichterbij, dan ontdek je het zachtere karakter: dat tekent zich af via afgeronde hoeken, Franse balkons en drie formaten bakstenen.”
Metsen heruitgevonden
“In de hotelgevel combineerden we de standaard en dikke variant van de Waalsteen met de N70”, licht Zweede toe. “Met ‘terugliggend metselwerk’ visualiseren we de verweerde en aangevreten look. Het is alsof het gebouw er al eeuwen staat. Eerlijk: het duurde even tot de metselaars de techniek in de vingers hadden. Maar hun enthousiasme groeide bij elke laag die ze metselden. Achteraf was de nestor van de groep — op een zucht van zijn pensioen — nog het meest voldaan. “Fijn dat ik dit nog mocht meemaken op het eind van mijn carrière”, zo besloot hij de bouwwerken.
Mengen in het labo
“Naast de metselstijl had Zweede ook een basiskleur in zijn hoofd,” herinnert Marco Timmermans zich. “Hij zocht bewust donkere en warme kleuren op. De stalen die ik liet zien, kwamen in de buurt. Daarom nodigde ik hem uit in ons Nelissen-laboratorium. Verschillende experimenten en drie maanden later, hadden we de juiste kleuren op de kop getikt. Voor de vakantiewoningen fabriceerden we twee nieuwe stenen: de donkerbruine brentino en de bruin-beigegrijze san zeno. Op het plein springt vooral de grijs-witte zola in het oog, net zoals de rood genuanceerde salto die gebruikt werd in het hotel. In de wellness-woningen herken je dan weer de beige-grijze lava.”
“ Door de knipoog naar het verleden wandel je doorheen een traditioneel, authentiek dorp ”
Traditioneel en modern
“Dormio Resort Maastricht is geen ‘dertien in een dozijn’-vakantiepark. Het is geen kale bedoening”, vindt Zweede. “We kozen voor een moderne invulling, met een knipoog naar het verleden. De eenvoudige en sobere vakantiewoningen staan – zoals in een authentiek dorp – naar de straat gericht. De natuursteen, willekeurig aangebrachte ramen en baksteenvariaties geven een moderne toets aan die traditionele basis. En omdat je tussen de huizen panorama’s op de stad en de omgeving ontwaart, nodigt het park bezoekers uit om er doorheen te dwalen.”
details
LOCATIE
DOUSBERG
GEBRUIKTE STEEN
BRENTINO I SAN ZENO ZOLA I LAVA I SALTO
STIJL
TRADITIONEEL HEDENDAAGS
ARCHITECT
HAYKE ZWEEDE