Paupys verrast Vilnius met elf kilometer steenstripgevels

Tot 1990 was Litouwen een Sovjetrepubliek. Maar sinds de onafhankelijkheid onderging het een gedaanteverandering. Daarbij passen nieuwe manieren van wonen en leven, inclusief een andere invulling van recreatie en architectuur. Die nieuwe benadering tekent zich af in Paupys Yards Housing. In dit woonproject koos Edgaras Neniškis van architectenbureau Arches bewust voor Nelissen-stenen. Hun kleuren- en vormenspel brengen zijn inspirerende ontwerp voor de buitenwijk in Vilnius tot leven.

Paupys is een buitenwijk in Vilnius, de hoofdstad van de Baltische staat. De naam betekent ‘bij de rivier’. Het project ligt dan ook op de oever van de Vilnelé, de rivier die door de stad kronkelt. Op de plaats die vroeger het industriële stadshart vormde vind je vandaag 100 appartementen, netjes verdeeld over zes volumes met opvallende baksteengevels, daken, ramen, pleintjes en tuintjes. Paupys Yards is een proeftuin voor moderne architectuur en een stadsdeel hors de categorie. Op die manier vormt het een frisse verademing tussen de grauwe en koude Sovjetflats.

Experimenteel park

“De nieuwe wijk is één groot architectuurpark”, merkt Edgaras Neniškis op. “Elk volume is uniek, dankzij verschillende stijlen en specifieke geveldetails. Aan de buitenkant zie je een donkerbruine steen met ‘smoked iron look’. De kleur van een vers gehamerd en afgekoeld hoefijzer verwijst naar het industriële verleden. En voor de binnengevels aan de pleintjes en tuinen kozen we geelachtige en zandkleurige tinten. Door hun reflectie brengen ze meer zonlicht in het project.”

“ Deze proeftuin voor moderne architectuur is een verademing tussen de grauwe Sovjetflats ”

11 kilometer steenstrippen

“Naast de kleur zorgen ook de metselverbanden voor een levendige architectuur”, gaat Neniškis verder. “De steenstrippen van Nelissen kan je combineren in verticale, horizontale en andere metselverbanden. In Paupys Yards Housing zorgen 11 kilometer van die strippen voor een 3D-effect – van buitenaf monumentaal, binnenin sprankelend en divers.”

Spiegel van de rivier

Voor Neniškis sluit de innoverende aanpak van Nelissen aan bij de visie van de bouwheer: “Hij wilde een vibrerende en levendige wijk. Voor de opdrachtgever is Paupys Yards een investering in een nieuwe woon- en leeftoekomst met een toegevoegde waarde.”

 

Door de doordachte vorm gaat Paupys Yards Housing harmonieus op in zijn omgeving. “Door de glazen muur aan de noordkant kijk je uit op de heuvelachtige rivieroevers en de hellingen in het hinter- land. In het zuiden sluit het project aan op de oude stad”, licht Neniškis toe. “De gevels van de verschillende volumes hebben ongelijke hoeken. Dat zorgt voor beweging tussen de gebouwen en daardoor

valt er meer zonlicht binnen. De golvende puntdaken en de silhouetten die ze afgeven, verwijzen naar de voorbeelden in het oude stadscentrum. De binnenpleintjes – met hun veelvoud aan geometrische vormen – doen dan weer denken aan de meanders in de nabij- gelegen rivier.”

details

LOCATIE
VILNIUS

 

ARCHITECT
ARCHES