Kleurenmozaïek doet gevels van Zuid-Hollandse herenhuizen sprankelen

Fiets vanuit universiteitsstad Leiden een kwartiertje langs de Rijn en je komt terecht in het Zuid-Hollandse Oegstgeest. Daar ontwierp projectarchitect Walter Zeinstra een nieuwe wijk voor professoren en middenklasse-werknemers uit de naburige stad. Intussen zijn al 132 huizen van ‘Oegstgeest aan de Rijn’ bewoond. De villa’s liggen in de oksel van een oude Rijn-arm en een park: hun romantische en gevarieerde architectuur knipoogt naar de herenhuizen van begin 20ste eeuw. Dankzij de 12 (twaalf!) verschillende kleurnuances van de Nelissen-stenen heeft iedere villa een eigen karakter. En toch vormen ze samen een harmonieus geheel.

“Ik vergelijk het ontwerpen van een gebouw graag met muziek componeren”, legt Walter Zeinstra uit. “De notenbalk staat voor de wisselende details in de gevels. Het ritme zit in de versieringen, die ik bij de ene woning bewust heb weggelaten en bij de andere juist heb toegevoegd. Mijn instrumenten zijn de bakstenen en het kleurenspel.”

Kleurenmix

De architect en de bouwheer – of moeten we dirigent en orkestmeester zeggen? – kozen in dit geval voor een brede kleuren-range. Marco Timmermans (Sales Director Nederland van Nelissen): “We vertrekken altijd vanuit gele, rode, roze en grijze klei. Door die te combineren, krijg je twaalf kleurnuances. En als je die stenen op hun beurt door elkaar husselt, ontstaat voor iedere villa een eigen kleurenpalet.”

Levendige gevels

“Nelissen is de enige steenbakkerij die de kleuren zo warm, diep en sprankelend krijgt”, vult Zeinstra aan. “Het samenspel van twee tot drie verschillende kleuren in dezelfde steen doet de gevels leven. Ze zien er altijd anders uit als je ernaar kijkt. De rode steenmix met donkere accenten contrasteert wonderwel met bijvoorbeeld de paarsrode steen met gele accenten van de aanpalende villa. Die kleurenmengeling geeft een natuurlijke uitstraling aan de riante huizen in de wijk.”

“ Bakstenen zijn als instrumenten in een muzikale compositie

Hollandse variant

“Ik heb me laten inspireren door de historische panden aan het Wilhelminapark van Oegstgeest”, verklaart Zeinstra. “Een eeuw geleden woonden daar professoren en gegoede mensen, die geregeld gingen kuren in Zwitserland en Oostenrijk. Daar haalden ze de mosterd voor vakwerkhuizen met onbehandeld hout en wit bepleisterde gevels. Om te voldoen aan de moderne milieu- en comforteisen bedachten we voor de nieuwe wijk een Hollandse variant met bakstenen en behandeld hout.”

Een en toch verscheiden

Zeinstra brengt eenheid in de verscheidenheid: “We spelen in de gevels met spekbanden, rollagen, consoles, erkers, balkons en vakwerk. De sierspanten en torentjes geven de wijk een romantische uitstraling. En door de bakstenen in de muren te laten verspringen, krijg je dynamiek in de gevels van de ruime woningen. De bakstenen van Nelissen zijn ideaal om die ornamenten en details goed samen te doen vallen.”

details

LOCATIE
OEGSTGEEST AAN DE RIJN


ARCHITECT
ZEINSTRA VEERBEEK ARCHITECTEN