Kleur van de baksteen verdeelt nieuwe waterwijk in drie zones

Londen heeft The Docks, Hasselt Quartier Bleu. Het zijn vernieuwende bouwprojecten aan een haven. Of, zoals in Hasselt, aan de kanaalkom. Ze geven een stad extra zuurstof, trekken extra bewoners aan, zorgen voor bruis in het leven. Het opvallende aan deze nieuwe waterwijk, die 400 luxe appartementen, 24 stadswoningen, een 50-tal retail- en horecazaken telt? De kleur van de bakstenen verdeelt Quartier Bleu in drie zones: bruin-antraciet aan het water, beigewit op de avenue en roestbruin in de woonwijk. Wij blikten terug met Alfredo De Gregorio, de bedenker en de lead architect van het nieuwe stadskwartier.

Quartier Bleu ligt op loopafstand van de markt en de kathedraal, het historisch centrum van de Limburgse hoofdstad. “Het brengt het stadscentrum naar het water”, benadrukt Alfredo De Gregorio. “Water in een stad is magisch. Mensen zijn er gek op. Ze komen er tot rust. En de terrassen aan het kanaal zorgen voor extra beleving. De bouwstijl en de keuze van de bakstenen dragen daar toe bij.”

Een steenfabriek is zoals een restaurant

Een bijzonder project – zoals dat aan de kanaalkom – vergt een bijzondere aanpak. Speciaal voor Quartier Bleu bedacht het labo van Nelissen Steenfabrieken nieuwe kleuren voor de bakstenen: “Een steenfabriek is zoals een restaurant. Om stenen met passende kleuren te ontwikkelen, heb je een kok nodig”, verduidelijkt De Gregorio. “Een goeie kok verstaat de kunst om in zijn keuken ingrediënten te mixen en zo een nieuw recept samen te stellen. Over zo’n kok beschikt Nelissen”.

“ Een nieuwe kleur baksteen maken is zoals een nieuw recept ontwikkelen: je hebt een kok nodig die de juiste ingrediënten mixt ”

Co-creatie met een zuiders tintje

De ontwikkeling van de nieuwe stenen gebeurde in nauw overleg met de bouwpartners. Co-creatie avant la lettre dus. Een fenomeen dat bij architecten niet vreemd is: zij werken vandaag vaak in een collectief met mensen van verschillende disciplines. Voor de realisatie van het Blauwe Kwartier was dat niet anders. De Gregorio ging voor de kanaalkom in zee met de gerenommeerde Italiaanse architect Antonio Citterio. “Citterio behoort tot de top vijf in de wereld”, werpt hij op. “Hij is, zoals ik, een zuiderse architect. Mede daarom klikte het meteen. Antonio is een meester van het detail”, aldus de architect.

Integratie dankzij kleuren

Beide architecten zijn er ook rotsvast van overtuigd dat integratie de basis is van sterke architectuur. Gebouwen moeten passen in de filosofie en de uitstraling van een stad, vindt De Gregorio: “Vooraleer ik in een stad aan de slag ga, maak ik een analyse van de structuur en het karakter van een stad. Ik neem ze in me op. Op basis daarvan verdeelde ik Quartier Bleu in drie zones, met elk een aparte kleur baksteen. Voor de zone aan het water een donkere baksteen, waarbij de kleur bruinantraciet verwijst naar de vervlogen industrie aan het kanaal. De avenue (in de volksmond ‘de blauwe boulevard’) is opgetrokken in natuursteen die lichter van kleur is: beige met een witte steen op de bovenste verdiepingen. De avenue roept bij de mensen die er flaneren het beeld op van een chique straat. Vandaar een chique steen. De nieuwe wijk ten slotte, bestaat uit roestbruine bakstenen. Een kleur die overeenkomt met de typische kleur van de meeste gebouwen in Hasselt: lichtbruin, naar het beige toe.”

details

LOCATIE
HASSELT

 

ARCHITECT
DE GREGORIO & PARTNERS ACPV