Kesselt, waar bakstenen als schilderijen aan de muur prijken
Rij je op de Kiezelweg in Kesselt? Dan trekt het hypermoderne hoofdkwartier van Nelissen onvermijdelijk de aandacht. Een blikvanger, een visitekaartje … sommige media vergelijken de buitenkant zelfs met dat van het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS). Architecten Massimo Pignanelli (42) van UAU Collectiv uit Hasselt en Guido Ieven (63) van PSK Architecten uit Sint-Truiden vertellen hoe hun ontwerp ‘co-creatie’, ‘innovatie’ en ‘duurzaamheid’ verbeeldt — al 100 jaar de kernwaarden van Nelissen Steenfabrieken.
“Het samenspel tussen een jonge architect en een ervaren rot in het vak geeft vonken”, vertelt Massimo Pignanelli. “We waren Yin en Yang, vulden elkaar goed aan.” Guido Ieven herinnert zich nog levendig hoe het project startte: “Bouw een kantoor met een showroom. Dat was de initiële opdracht van de derde generatie Nelissen. We kregen wel wenslijstjes, maar hadden aanvankelijk absolute vrijheid wat de vorm van het gebouw betrof. Daarvoor was het wachten tot de echtgenote van Gaston Nelissen een foldertje over de Vitra Campus in het Duitse Weil am Rhein op tafel legde: het concept van over elkaar hellende verdiepingen was plotsklaps geboren.”
De toog als symbool van co-creatie
“Met dat concept creëerden we méér dan zomaar een kantoorgebouw,” gaat Pignanelli verder. “De drie gestapelde volumes vormen een (t)huis voor het familiebedrijf, waarin alles draait rond de baksteen als kunstvoorwerp.” Ieven apprecieert de inbreng van de werknemers: “Iedereen werkte actief mee om hun droomhuis te realiseren. Het team van Nelissen vormt een hechte familie, die dagelijks samenwerkt. Daarom staat de toog – inclusief barkrukken – als ontmoetingsplaats centraal.”
“ Het leek alsof iedereen zijn droomhuis aan het bouwen was ”
Kantoor met showroom van de toekomst
“De innovatieve showroom heeft de allure van een hedendaags museum, met veel beleving, technisch vernuft en digitale hoogstandjes”, stelt Pignanelli. “Bakstenen prijken als schilderijen aan de muren. Met de stenotheek kan je digitaal experimenteren, door baksteensoorten te mengen in een virtueel muurtje. En in de Brixperience room komen ideeën als het ware tot leven. Je kan de concepten zelfs mee naar huis nemen, met dank aan de Nelissen-app op je smartphone.”
Duurzame trompe -l’oeil
Ieven zet ten slotte ook de duurzaamheid in de kijker: “Het gebouw is zeer energiezuinig dankzij extra isolatie in de energetische buitenschil, zonnepanelen en een warmtepomp — met 12 putten tot wel 150 meter diep. Het gerecupereerde regenwater dient voor de baksteenproductie. En binnen zie je de onuitputtelijke mogelijkheden voor bakstenen in de vloeren en de wanden.”
In de inkomhal schittert de Dubio, een wereldprimeur van de Maasmechelse product designer Roel Vandebeek: “De trompe-l’oeil lijkt 2 tot 3 drie stenen te combineren, maar het is er maar eentje. De unieke identiteit van de steen prikkelt de verbeelding van heel wat architecten. En door dit duurzaam lichtgewicht in te zetten, heb je ook maar 30 procent van de traditionele hoeveelheid stenen nodig.”
details
LOCATIE
KESSELT
ARCHITECT
UAU COLLECTIV ARCHITECTENGROEP PSK