Innovatieve Iso-Façade geeft vzw Stijn een duurzaam gezicht

Duurzaam bouwen staat of valt met optimaal isoleren. Daarom ontwikkelde Nelissen Steenfabrieken een nieuwe manier van gevelisolatie: Iso-Façade. Daarbij verlijm je prefab-isolatieplaten tegen de binnenmuren. De buitenkant werk je vervolgens af met steenstrippen. Hubert Bijnens (architect bij ARO-group), Greet Goossens (bouwcoördinator bij bouwheer vzw Stijn) en Thomas Van Mierlo (technisch directeur bij aannemer Driesen) zijn enkele van de enthousiaste pioniers. Met de nieuwe techniek bouwden ze aangepaste studio’s in Zutendaal en Pelt voor personen met autisme of een ernstige meervoudige en matige tot diep verstandelijke beperking.

Thomas Van Mierlo is één van de eerste Belgische aannemers die met het duurzame Iso-Façadesysteem werkte: “De techniek is helemaal anders dan de klassieke isolatiemethode. Daardoor kampten onze metselaars aanvankelijk met vragen over de praktische haalbaarheid en hadden ze hun twijfels over de waterdichtheid. Nelissen counterde dat gevoel met opleidingen op de werf. Met succes.”

Nelissen 100 jaar

Sneller en beter isoleren

“Omdat je de isolatieplaten tegen de binnenmuren plakt, verloopt het bouwproces een stuk sneller”, zo stipt Thomas Van Mierlo aan. “Tegelijk kan je binnen de normale muurdikte meer isoleren, omdat de dunne steenstrippen zo weinig plaats innemen. Die steenstrippen plaatsen metselaars met een lijmkam op de gevel. Het lijkt wel tegelzetten. Ze hoeven dus niet meer te sjouwen met kuipen mortel en stapels bakstenen. De strippen zijn lichter, nemen minder plaats in op een werf en … je hebt minder afval. Ook dat helpt om duurzamer te werken.”

Eenvoudig, veelzijdig en efficiënt

Voor architect Hubert Bijnens is bouwen met Iso-Façade geen ‘rocket science’: “Integendeel, het is een gebruiksvriendelijke techniek. En bovendien kan je veel nauwkeuriger werken. De platen vormen een naadloze isolatieschil rond het huis. Zo voorkom je eender welke koudebrug. Tegelijk kan je voor de afwerking creatief uit de hoek komen. Want de strippen laten toe om horizontale, verticale en andere metselverbanden te combineren. Het is alleen een beetje opletten dat de metselaars ze proper en zonder lijmresten plaatsen.”

Nelissen 100 jaar

“ De keuze van de juiste steenkleur kan de prikkels voor mensen met een beperking verminderen ”

De juiste kleur brengt rust

“Voor mensen met autisme of een mentale beperking is de kleur van de steenstrippen dubbel zo belangrijk”, merkt Greet Goossens op. “In Zutendaal kozen we voor een vlakke rode steen die warmte en huiselijkheid uitstraalt. Voor Sint Oda in Pelt waren genuanceerde kleuren beter op hun plaats om de gebouwen zo een eenheid te laten vormen met de bosrijke omgeving.” 

 

“Voor mensen met autisme of een mentale beperking is het belangrijk om een rustige omgeving te creëren”, gaat Hubert Bijnens verder. “Daarom staan de zes Sint Odagebouwen op een natuurlijke as door de duinen en heide. Daarvoor liet ik me inspireren door een oude luchtfoto met een brandweg door het bos. De studio’s in de oude kapelanij heb ik bewust naar het Vonderpark-stiltegebied gericht. Zo ontstaat de juiste zorgomgeving, gebouwd met duurzame technieken.”

details

LOCATIE
PELT

 

GEBRUIKTE STEEN
AUTRIQUE