Een kleine stap voor de bouwrobot, een grote stap voor Nelissen
Wat een handvol jaren geleden nog onmogelijk leek, is nu een realiteit: dankzij de Nelissen-bouwrobot staan de eerste ‘Mars Pods’ gebruiksklaar op de Rode Planeet. Daarmee zet de vijfde generatie Nelissen een nooit geziene stap in de bedrijfsontwikkeling.
Leon Kums begeleidt als Project Mars Manager het Nelissenavontuur (van op aarde). “Om te kunnen bouwen op Mars hebben we alle ervaring en expertise uit de afgelopen decennia bij elkaar moeten brengen”, vertelt Leon Kums. “Alles begint uiteraard met beschikbare grondstoffen. Telkens opnieuw een raket lanceren met een portie van onze Löss uit Kesselt, zou voor héél dure units zorgen. Maar door te experimenteren met verschillende klei- en leemsamenstellingen hebben we in laboratoriumomstandigheden een bruikbare bouwspecie ontwikkeld. Toen de proeven ter plekke succesvol bleken, zweefden we hier op een golf van euforie.”
Een muur uit een slagroomspuit
“Toen Bob van Reeth in 1994 aan het Koning Boudewijnstadion voor het eerst onze bakstenen verlijmde, in plaats van ze traditioneel te vermetselen, kwam iedere architect daarnaar kijken”, blikt Kums terug. “Die baanbrekende techniek legde de basis voor de 3D-printing van vandaag. Daarbij zijn de traditionele bakstenen verdwenen. Simpel samengevat, kan je zeggen dat we nu de volledige unit uit een gesofisticeerde slagroomspuit opbouwen. Die spuitzak vullen we voortdurend bij met een mengsel op basis van Marsiaanse grondstoffen.”
“ We willen zo groen mogelijk bouwen op de Rode Planeet ”
Werfopzichter op basis van artificiële intelligentie
“Bij de metafoor van de spuitzak hoort dan wel een patissier met extreem lange armen”, lacht Kums. “Want wij sturen de bouwrobots vanuit ons hoofdkantoor in Lanaken aan. Daarbij is ‘sturen’ misschien veel gezegd. Want het duurt 12 minuten voor een signaal tot op Mars geraakt. Dat maakt het onmogelijk om tijdens het bouwproces in te grijpen. Daarom ontwikkelden we een virtuele werfopzichter op basis van artificiële intelligentie. Die computer controleert voortdurend of het bouwproces binnen de vooraf bepaalde toleranties blijft. Dat proces begint almaar vlotter te lopen, waardoor we nu zelfs onze timing voor zijn.”
Gezocht: technisch geschoolde marsmannetjes
“Vanuit Nelissen zijn we ontzettend trots dat we met de internationale partners het leven van de toekomst nu effectief realiseren”, vervolgt Kums. Naast het technische aspect hebben we ook nagedacht over esthetiek. Zo bouwen we van bij het begin zo groen mogelijk op de Rode Planeet. Alleen spijtig dat we nog geen technisch geschoolde Marsmannetjes hebben gevonden die een handje komen helpen.”