De innovatieve drievuldigheid van Nelissen

Bakstenen ontwikkelen met architecten, kleurenexperimenten met bouwpromotoren, samenwerkingen met kunstenaars en productontwerpers … innovatie zit in de basismix van Nelissen. Want je kan geen 100 jaar worden als je niet elke dag durft te vernieuwen. In een boek met Nelissen-verhalen mag een bloemlezing van de innovaties dus niet ontbreken. We zetten er drie in de kijker: de Dubio zet je met de glimlach op het verkeerde been, de N70 is de peetvader van de vernieuwing en Iso-Façade combineert isolatie met steenstrip-variaties.

De Dubio is het geesteskind van Roel Vandebeek, productontwerper uit Maasmechelen: “De Triënnale voor Vormgeving in Gent gaf me de aanzet voor de Dubio. In de aanloop naar deze hoogmis voor designers, daagden de organisatoren ons uit om een nieuw product te creëren rond het thema ‘ambacht’.”

Illusie van drie bakstenen

“Veel collega’s werkten met hout, leer of textiel”, vertelt Vandebeek. “Maar ik wilde aan de slag met een typisch Belgisch en van oudsher ambachtelijk product: de baksteen. Via mijn echtgenote en mijn schoonbroer — allebei architecten — wist ik dat slanke, verlijmde bakstenen in opmars waren. Van daaruit begon ik te schetsen, met respect voor de kenmerkende eenvoud van het product. En dat leidde tot de Dubio: dankzij één of twee schaduwvoegen krijg je de indruk dat er twee of drie bakstenen op elkaar zitten, terwijl het slechts om één steen gaat. Voor architecten ontstaan hierdoor nieuwe mogelijkheden om creatief met een bakstenen gevel om te gaan.”

 

Met dit concept onder de arm klopte Vandebeek aan bij Nelissen: “Toen ik de Dubio voorstelde, voelde ik dat Nelissen meteen potentieel zag in de steen. Het risico om de steen te produceren was bovendien beperkt en qua budget haalbaar. De Dubio is doordacht, makkelijk te maken en de verwerking op de werven verloopt vlot. Anderhalf jaar na de conceptpresentatie zat de revolutionaire brik in productie. De extra schaduwvoegen geven de gevels een eigen persoonlijkheid.”

“ Je kan geen 100 jaar worden als je niet elke dag durft te vernieuwen ”

Smallere steen geeft extra woonruimte

De Dubio is een variatie op de N70, op zich al een innovatief geesteskind van Nelissen Steenfabrieken. Een standaard steen is 10 centimeter breed, maar bij de N70 is dat maar 7 centimeter. Dat maakt hem uiterst geschikt voor willekeurige metselverbanden en verwerking met dunne voegen. Het geeft de steen meer karakter, terwijl de muren die je ermee metst net dunner zijn. Door de steen 3 centimeter smaller te maken, win je bij een gemiddelde woning drie tot vier vierkante meter binnenruimte. Die komt goed van pas om je woning extra te isoleren. Tegelijk spaar je mortel uit, omdat je de N70 met lijm tegen de gevel plakt. Ten slotte is hij lichter en dus ook minder belastend voor het milieu.

Totaaloplossing om beter te isoleren

Nelissen biedt een breed gamma aan van bakstenen in een ruime kleurenmix. Tegelijk ontwikkelt het familiebedrijf ook nieuwe bouwtechnieken. Iso-Façade bijvoorbeeld, waarmee je isolatieplaten eenvoudig en rechtstreeks vastlijmt- en schroeft op de binnenmuur. Daarop verlijm je de steenstrippen in een variatie van metselverbanden. Zo isoleer je snel en in één beweging – van onder het maaiveld tot aan de nok – zonder koudebruggen. Het all-in-one systeem kan je voor elke bouwstijl gebruiken. Daarbij is Iso-Façade waterbestendig. Kortom, het is een flexibel systeem waarmee je het milieu spaart en je creatieve mogelijkheden verruimt.