“Bakstenen trotseren zelfs Siberische vrieskou”

Een slordige 5.000 kilometer scheidt Kesselt van Siberië. Maar de lange afstand, het uitdagende transport en het barre klimaat weerhouden Nelissen Steenfabrieken er niet van om bakstenen te leveren in deze uithoek van het onmetelijke Rusland: de welvarende Russen verwerken de handgevormde gevelstenen van Nelissen massaal in hun indrukwekkende huizen. Exportmanager Jeroen Bartels onthult wat er allemaal komt kijken bij de export naar het verre Siberië en andere regio’s in Rusland.

“In Rusland spreekt vooral onze grote variëteit aan kleuren tot de verbeelding. Ze willen geen stenen zoals er dertien in een dozijn bestaan”, steekt Jeroen Bartels van wal. “Premium producten genieten er de voorkeur. En liefst in een opvallende uitvoering.”

 

Het eerste order dat Nelissen binnenhaalde in Siberië onderstreept die algemene tendens. “Een jong koppel wilde in hun dorp een luxevilla van 200 vierkante meter bouwen”, vertelt Jeroen. “Daarbij primeerde de exclusiviteit op de prijs. De voornaamste wens was dat we diezelfde stenen niet aan een andere klant in hetzelfde dorp zouden leveren.”

Moderne toets

Ook de nieuwe middenklasse, die in Rusland gestaag groeit, investeert in wooncomfort. Een project in Novosibirsk, de hoofdstad van Siberië, onderschrijft dat: “Daar leverden we 300.000 stenen voor honderden flats. Over het algemeen neemt de bouw van flats en kantoren er ook toe. Een goede zaak. Want ze geven de industriestad – met veel staalfabrieken – een jong, fris en modern uitzicht. De nieuwe gebouwen vervangen de grauwe, eentonige en troosteloze woon- blokken van vroeger.”

Deals sluiten in de sauna

Export is teamwork. De samenwerking en persoonlijke relatie met de plaatselijke importeur is bepalend voor het succes. “Sergei en ik zijn twee handen op één buik”, weet Jeroen. “We weten wat we aan elkaar hebben en ik kom regelmatig bij hem thuis over de vloer. Samen sluiten we regelmatig een contract af in de sauna of tijdens een etentje. Met een borrel ja, zoals dat in de lokale cultuur hoort (lacht).”

“ In Rusland verkopen we geen stenen, maar kleuren ”

Kleur bekennen

De kleurkeuze is vaak bepalend bij contract- besprekingen: “Rode stenen zijn gemeengoed in Rusland. Alleen hebben de Russen de gewoonte om die stenen wit te schilderen. Tijdens de typische strenge winters – met temperaturen tot min 40 graden – verweren hun bakstenen. Daarom zie je er heel wat huizen met rode stippen op een witte gevel. Met dat vorstprobleem krijg je niet te maken met de stenen van Nelissen. Ze zijn bestand tegen elke temperatuur.”

 

Bovendien kunnen de Russen het schilderwerk achterwege laten als ze met Nelissen in zee gaan. “Wij bieden elke denkbare baksteenkleur aan. Ik zeg weleens met een knipoog: we verkopen geen stenen, we verkopen kleuren. Rode stenen kan je namelijk overal kopen. Maar stenen van gele, rode of roze klei, of een mengeling daarvan? Die vind je alleen bij ons.”

Veilig verpakt

Verre export vraagt lange en moeilijke transporten. “Met een vracht ben je drie weken onderweg naar Rusland”, vertelt Jeroen. “Eerst per vrachtwagen naar Lübeck, vervolgens op de boot richting Sint-Petersburg en daarna met de trein naar Moskou, gevolgd door een laatste traject per spoor naar Siberië. Om onze stenen in perfecte staat af te leveren, pakken we ze schokvrij in met folie en gebruiken we extra spanriemen.”