Award-winnend metselwerk verzoent drie brikken aan de Royal Docks site in Oost-Londen

Tot 40 jaar geleden waren de Londense dokken de poort waarlangs de rijkdommen van het Britse imperium binnenkwamen. Maar na 1981 raakten diezelfde dokken – met weelderige hotels en uit de kluiten gewassen pakhuizen – in verval. Tot Boris Johnson (toen burgemeester van Londen) in 2013 een relanceplan liet opmaken voor onder andere de Great Eastern Quays. Daarin zijn de 1.800 flats, handelspanden en kantoren van The Royal Albert Wharf een blikvanger. Graham Boyd, Sales Director van Traditional Brick and Stone (TBS) en al jaren Nelissen-importeur, legt uit hoe de brikken bijdragen tot een schijnbaar tegenstrijdige look.

Great Eastern Quays is intussen een residentiële zone waar Londenaren genieten van de rustige omgeving. Tussen de woningen liggen winkels, pubs, restaurants en kantoren. Die zorgen voor een levendige dynamiek aan de oevers van de haven aan de imposante Theems.

 

“In het masterplan voor de nieuwe buurt vonden de bouwheer en de architecten een evenwichtig compromis”, vertelt Graham Boyd. “Daarmee tonen ze respect voor het industriële erfgoed, maar zorgen ze tegelijk dat er een aantrekkelijke variatie in de gevels zit. De vorm refereert aan de pakhuizen van weleer, maar met een moderne uitstraling. Kortom, de bewoners genieten van architecturale verscheidenheid in een groene omgeving met zicht op het water.”

Gewaardeerd vakmanschap

Het design team, geassisteerd door TBS en Taylor Maxwell, werkte hecht samen met de bouwheer, Notting Hill Genesis en de hoofdaannemer Vistry Partnerships om de drie verschillende bakstenen te kiezen: “Dankzij de grijze zola, de donkerrode autrique en de grijsbruine moreno krijgt elk volume een eigen kleur, en dus ook een aparte identiteit. Nelissen versterkte zijn reputatie door kwaliteitsbrikken te voorzien in een reeks van verschillende kleuren.”

“ Uniek metselwerk en kleurrijke brikken geven dokken een moderne look, met respect voor het verleden ”

Specifiek metselverband

De bakstenen geven de gebouwen een vernieuwende look. “En de unieke metsel- verbanden doen de rest”, vult de Boyd aan. “De oorspronkelijke havenmagazijnen hadden vlakke gevels. Met de zola hebben we die traditionele gevel nagebouwd. Maar de autrique hebben we op een ongewone, innovatieve manier gemetseld, met panelen in stapelverband die horizontaal en verticaal verwerkt werden. Door de nauwkeurigheid van de Nelissen bakstenen kon de aannemer hier een hoog niveau nastreven voor het metselwerk”

Vernieuwing in de prijzen

De gestapelde bakstenen rond de ramen bestaan uit panelen die wat naar achter liggen. Dat zorgt voor een schaduwlijn in de gevel die het gebouw overdag een verrassende look geeft. Al die vernieuwende puzzelstukjes creëren beleving in de historische setting.

 

Het gevolg? Met het vakkundige metselwerk won het team van Vistry Partnerships twee jaar na elkaar de NHBC (National House Building Council) nationale onderscheiding: ‘The Pride in the Job Award’, wat de hoge kwaliteit aantoont van zowel het toezicht op de bouwplaats als de algehele afwerking.”

details

LOCATIE
THE GREAT EASTERN QUAYS


ARCHITECT
KSS GROUP FEILDEN CLEGG BRADLEY STUDIOS